fredag 2 april 2010

Hundar och människor

På gården där Lennie och George söker arbete finns en gammal man med en lika gammal hund som är närmast blind och luktar illa. De som arbetar på gården delar på ett rum och de klagar hela tiden på hur illa den gamla hunden luktar. En dag efter mycket om och men lyckas en av de som arbetar på gården övertala den gamle mannen att få skjuta hunden. Slim som är någon sorts chef på gården har en hund som nyligen fått valpar, så han lovar den gamle mannen att han ska få en ny hund.

Då kommer vi till den stora fågan: Kan man vekligen göra sig av med någon bara för att den är gammal eller skadad? I sådana skulle man kunna argumentera att det skulle vara rätt att skjuta den gamle mannen eller åtminstånde sparka honom och anställa någon ny som skulle kunna göra jobbet mycket bättre. Även Lennie borde kanske blivit skjuten långt tidigare ifall han inte var en sådan bra arbetare. Är det ett samhälle man vill leva i? Där svagare människor görs av med.

1 kommentar:

  1. återigen en intressant frågeställning. om jag inte minns fel är det två varelser som blir skjutna i romanen: hunden och lennie. går det att hitta fler likheter mellan dessa?

    /olle

    SvaraRadera