måndag 5 april 2010

Slutet

I slutet av boken begår Lennie ett hemskt brott då han av misstag råkar bryta nacken på gårdsägarens svärdotter. Detta sätter stopp för alla planer George och Lennie har tillsmmans. Lennie springer och gömmer sig på den plats där George tidigare sagt att han skulle gå ifall det skulle uppstå bråk. George följer med den arga folkmassan som var ute efter att lyncha Lennie. George hittar fort Lennie och sätter sig med honom vid den lilla dammen där boken börjar. Han berättar om den gård de ska köpa, samtidigt som den stackars Lennie ivrigt lyssnar och ställer de frågor han alltid gör. Ifall han ska få sköta kaninerna? Och varför de inte är som alla andra? Samtidig som Lennie ser ut över dammen mot bergens sluttningar och drömmer om gården och sina kaniner tar George upp en pistol han tagit från en av männen och skjuter Lennie i nacken.


Hade George inte skjutigt Lennie hade männen hittat honom och lynchat honom, men samtidigt kanske George förstod att det hade gått för långt den här gången och att han inte kunde forrtsätta skydda honom. Han insåg att Lennie endast ställde till problem och att han var den största anledningen till att de inte kunnat köpa deras gård. Men drömmen om en gård dog dock tillsammans med Lennie.

"-Men du och jag kan väl ha det där lilla stället, George? Du och jag kan väl bo där i alla fall, George, och ha det skönt, va?
Innan George hunnit svara sänkte Candy huvudet och tittade ner i höet. Han förstod." (sida 93)

Gjorde George rätt när han sköt Lennie eller kunde han istället försök resonera med den ilskna folkmassan? Han kanske borde ha låtigt Lennie fly. Det var ett svårt val han gjorde och han bestämde sig tidigt vad han skulle göra, annars hade han inte tagit med sig pistolen. Men jag och förmodligen han också är inte så säker på att han valde rätt.

Precis som hunden passade inte Lennie in i samhället. Om George inte hade skjutigt honom och om de lyckats komma undan hade Lennie ställt till fler liknande problem vid nästa gård de stannade vid. Det var av barmhertighet George sköt honom fastän de kunde kommit fram till en bättre lösning.

1 kommentar:

  1. "Men drömmen om en gård dog dock tillsammans med Lennie" skriver du. Mycket tänkvärt! Är det så att Lennie kanske till och med utgjorde något slags hopp för George? Att Lennie med sina naiva drömmar, ändå smittade George så att även han kunde tillåta sig att drömma lite...? Finns det belägg för detta i texten, ger det ju en annan syn på vänskapsrelationen i romanen.

    /olle

    SvaraRadera