söndag 11 april 2010

Titeln

Titeln Of Mice And Men har Steinbeck tagit från en dikt av den skotske författaren/bonden Robert Burns. I dikten är det en mus som byggt ett bo till vintern när en bonde kör över den med sin plog. Allt arbete och planering musen la ner blev lönlöst, mycket likt Georges planer som tyvärr blir förstörda utav "plogen" Lennie. Även kvinnan som dog hade drömmar om att bli filmstjärna men hennes mor satte stopp för det. Hennes mor tyckte att hon skulle gifta sig med en rik bonde istället.

Alla människor har planer som någon eller något sätter stopp för. Det händer alla och det är ofta inget man kan göra åt det.

Strofen ur Burns dikt som Steinbeck använt till titeln.

"But Mousie, thou are no thy-lane,
In proving foresight may be vain:
The best laid schemes o' Mice an' Men,
Gang aft agley,
An' lea'e us nought but grief an' pain,
For promis'd joy!"

2 kommentarer:

 1. Är det så att verkligen ALLA i hela boken har drömmar och planer? Och är det verkligen Lennie som utgör "plogen"?

  Jag tycker titeln och dina tankar ovan förtjänas att utvecklas ännu mer. Det blir ju en tolkning av hela boken och ett eventuellt budskap i den...

  /olle

  SvaraRadera
 2. När jag säger att alla i har planer syftar jag inte på karaktärerna i boken utan alla människor och även om det inte främgår i boken skulle jag tro att alla i boken har planer annars skulle de inte vara männskliga.

  Som svar på din andra fråga, så ja det är Lennie som är plogen. Självklart inte ensam utan tillsammans med kvinnan och kanske hela samhället. Dock anser jag att den största skulden ligger hos Lennie, det var bara en tidsfråga innan något sånt här skulle hända. Man kan även resonera att det är Goerges fel. han utsätter Lennie för en situation som han et att han inte kommer klara av.

  SvaraRadera