fredag 21 maj 2010

Framtidens Världsstat?

Efter att ha sett dom här filmerna:

http://www.youtube.com/watch?v=R7yfV6RzE30

http://www.youtube.com/watch?v=RRj2HJx5Il0&feature=related

Kom jag att tänka på de stater som Leo och Winston (huvudkaraktären i 1984) lever i. I båda dessa romaner har respektive stat total kontroll över folket. Dom använder sig båda av metoder som avlyssning och övervakning. I Kallocain har man ett polisöga och ett polisöra i sitt hem och i 1984 har man något liknande. Även Google har något liknade, i form av din dator. Google kanske inte avlyssnar dig 24/7, men varje gång du använder din dator eller kanske din mobil så vet Google precis vad du gör. Det är en skrämmande tanke att man ständigt är övervakad.

Dock tror jag inte att Google skulle kunna ta över världen, men det är inte omöjligt. Som det sägs i den ena filmen ryktas det om att Google arbetat tillsammans med C.I.A. Det skulle inte förvåna mig ifall de har gjort det. Det största hotet som Google står för, är nog att de ska sälja sin information till stater eller terrororganiationer. De skulle kunna starta krig om information. Om man sedan skulle som i Kallocain kunna övervaka folks tankar skulle det vara det sista steget innan de skulle ha total kontroll. För att citera Ebba Grön: "Mina tankar är det sista som ni tar." (Scheisse). När du inte längre får tänka som du vill, upphör du att vara människa och blir bara en maskin. Men precis som Rissen säger finns det nog ingen som har ett helt obesmutsat samvete. Alla har någonting att gömma. Men som någon på Google sa: "If you have something that you don't want anyone to know, maybe you shouldn't be doing it in the first place." Men man har väl ändå full rätt att bestämma vad andra får och inte får veta om dig och det är definitivt inte Googles uppgift att göra det.

Självklart finns det andra organisationer som övervakar oss, och med nya lagar som FRA-lagen blir det bara lättare för dem att göra det.

I framtiden tror jag definitivt att vi kommer att vara mer övervakade om vi inte stoppar det nu.
Jag vet inte vem det kommer att vara som styr vår övervakning men all information finns där för att hämta. Det behövs bara någon som kan använda den. Om det blir Google, vår egen stat eller någon annan vet nog ingen. Men det finns många som kan bli dem som styr.

1 kommentar:

  1. snygg koppling! i synnerhet 1984 används ju ofta i debatten kring itegritetsfrågor. motståndarna till ex. videoövervakning pratar ju om ett "storebrorsamhälle" och åsyftar just big brother i 1984.

    du anknyter snyggt till debatten i ditt inlägg. intressant och lite skrämmande...

    /olle

    SvaraRadera