tisdag 4 maj 2010

Leos experiment

Leo Kall som är huvudkaraktären i boken uppfinner en drog som gör att man talar sanning. Han kallar denna drog Kallocain efter honom själv. För att pröva den utför han en del experiment. Först är det enkla frågeställningar till medlemmar i den Frivilliga offer tjänsten som är en grupp människor som valt att agera försökspersoner. Men när det visar sig att drogen fungerar så utför han mer komplicerade expriment. Först ber han en gift medlem i den Frivilliga offertjänsten att säga till sin respektive att en man bett dem begå statsföräderri för en summa pengar. De som inte anmäler sina fruar eller män tas in på förhör.

Problemet med experimentet är att den lägger en hel del press på parets förhållande men samtidigt som man måste visa sig trogen till staten. Det blir ett moment 22. De flesta valde ändå att anmäla sin respektive vilket tyder på att de älskar sin stat mer än människorna i den, vilket är lite motsägelsefullt eftersom staten bara finns för att fylla människans behov. Kollektivets åsikter är viktigare än individens, men ingen individ känner som kollektivet. Något som Leos chef, Rissen, påpekar under alla de tester han gör på medlemar i den Frivilliga offertjänsten.

" - Ni tycks ha ett väldigt solitt samvete, sade Rissen torrt. Eller leker ni bara att ni har det? Min erfarenhet är annars den, att ingen medsoldat över fyrti har riktigt gott samvete. I sin ungdom har man det kanske, somliga, men sedan . . . För resten är ni kanske inte fyrti än?" (sida 39).

Leo har svårt att inse det faktum att ingen är perfekt. Även Leo klagar för sig själv över de försämrade mathhållningen och om att hans barn en dag kommer att lämna honom.

Men för att återgå till punkten jag talade om tidigare, om moment 22 så är det en kvinna som söker upp Leo en dag och berättar att hennes man planerar att lämna henne p.g.a. att hon valde att anmäla honom. Då måste Leo förklara för mannen att hans fru gjort rätt i att ange honom. Man inser då att i vissa fall kanske inte kvinnan väljer att söka upp en utomstående part som kan förklara det hela för mannen. I sådana fall har Leo förstört ett äktenskap för att testa sin drog.

1 kommentar:

  1. Värst vad du läser och bloggar, Tom! Kul!! :)

    Du fortsättar att reflektera över texten och du hänvisar och ger exempel. Bra.

    Nästa steg är att börja diksutera texten i ett lite större sammanhang. Vilka frågor utgör texten ett svar på? Säger den något om oss människor? Försök att använda texten för att diskutera någon "större" fråga...

    /olle

    SvaraRadera